W jaki sposób przechowywać jabłka przez zimę?
Wielu rolników buduje specjalistyczne chłodnie dla swoich zbiorów, ma to swoje uzasadnienie ekonomiczne, ponieważ w czasie zbiorów ceny na skupach są najniższe natomiast z czasem mogą się zmienić.
Dlatego też po odpowiedniej selekcji różnego rodzaju owoce i warzywa można umieścić w chłodni, w specjalnie przygotowanych warunkach. Idealne połączenie temperatury i gazów, które różni się w zależności od odmiany, pozwala jabłkom pozostać świeżym po zbiorach dłużej niż w zwykłej chłodni. Koncepcja przechowywania w kontrolowanej atmosferze nie jest zupełnie nowa magazynowanie żywności w zmodyfikowanej atmosferze pochodzi z XIX wieku. Z biegiem lat w unowocześniono technikę przechowywania owoców i warzyw, opracowano dokładnie także temperatury w jakich powinno się przechowywać poszczególne gatunki i odmiany.
Przedsiębiorstwa handlujące owocami w dużych ilościach muszą odpowiednio przechowywać własne produkty. Do tego potrzebne będą wielkie hale, przygotowane aby pomieścić dużą ilość produktów.
Więc wiele przedsiębiorstw jest zdecydowanych na stawianie swoich budynków, będących bardziej opłacalne od ich wynajmu, który może być dość drogi. Budowa hal i chłodni powinna być dobrze przemyślana pod wieloma kątami. Po pierwsze potrzeba zdecydować się na odpowiednie miejsce, gdzie rozpocznie się budowa, ponieważ musi to być spory teren, który uwzględnia dojazdy i parkingi dla samochodów ciężarowych. Ważne jest aby chłodnie były wygodne dla plantatorów pod względem logistycznym. Wówczas przechowywanie jabłek przez zimę będzie dużo łatwiejsze. Chłodnia musi z pewnością posiadać systemy nadzorujące temperaturę i wilgotność. Obecnie można stosować wiele różnych czujników, podłączonych do centralnej jednostki sterującej. Może on na bieżąco sterować wszystkimi parametrami. Nie można także zapominać o odpowiednim obiegu powietrza, które będzie cyrkulowało pomiędzy półkami. Oczywiście trzeba będzie zadbać o zachowanie odpowiednich odległości od półek, czy też pojemników.