Specyfikacja i pochodzenie drzewa moringa
Badania wykazały, że liście moringi wytwarzają silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Właściwości przeciwdrobnoustrojowe występują w roślinach dosyć często.
Duża część światowej populacji zwraca się do roślin po ich właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne w walce z chorobami zakaźnymi. Moringa jest skuteczny przeciwko zarazkom. Udowodniono, że może być bardziej skuteczna niż niektóre antybiotyki, a badania przewidują zastosowanie tej rośliny jako podstawę dla nowych antybiotyków. Moringa Oleifera to roślina lubiąca słońce i ciepło, dobrze rośnie w suchych regionach, co pozwala na uprawę bez kosztownych technik nawadniania. Jest to drzewo z regionu Himalajów i północno-zachodniej części Indii. To odporne drzewo szybko rosnące w tropikalnych i subtropikalnych regionach świata. Może osiągnąć wysokość od 10 do 12 metrów i mieć średnicę 45 cm. Indie są największym producentem moringi. Jest to również dość powszechna roślina w Tajlandii, Filipinach i Indonezji. Można go również znaleźć w Ameryce Środkowej, na Karaibach, w Ameryce Południowej, Afryce, w Azji i Oceanii. Olej jest uzyskiwany po tłoczeniu nasion na zimno, technice stosowanej w celu zachowania wszystkich aspektów odżywczych moringi i może być stosowany jako suplement diety lub baza niektórych kosmetyków, balsamów i kremów, a także do pielęgnacji włosów i skóry.
Ale to liście moringa są najbardziej odżywczą częścią drzewa. Są znaczącym źródłem witaminy A, witaminy D, witaminy C, witaminy K, białka, manganu, wapnia, potasu, żelaza i niezbędnych składników odżywczych. Można je gotować w taki sam sposób jak szpinak, ale często są one suszone i sproszkowane, aby można je było stosować do potraw lub zrobić kapsułki do połykania. Nasiona moringi zawierają dużo witaminy C, D i minerałów. Można je jeść po obraniu lub uprażeniu. Pozostałości nasion po ekstrakcji oleju można wykorzystać do filtrowania wody do spożycia przez ludzi i zwierzęta, ponieważ zawiera ona białka, które absorbują i neutralizują zanieczyszczenia w wodzie. Moringa oleifera zawiera łącznie 18 aminokwasów. Dostarcza wszystkie niezbędne aminokwasy, których potrzebuje ludzki organizm.