Dlaczego warto zacząć używać pojemników jednorazowych z biotworzyw

Dlaczego warto zacząć używać pojemników jednorazowych z biotworzyw

Najbardziej popularne i łatwo dostępne jednorazowe opakowania i produkty używane nie tylko do pakowania produktów i dań na wynos to kwas mlekowy (PLA) wytwarzany z cukru trzcinowego lub glukozy, opakowania na bazie skrobi oraz celulozy.

Z pewnością są to odpowiednie rozwiązania dla firm, które chcą działać ekologicznie i przyczyniać się do ochrony środowiska naturalnego przed zaśmiecaniem produktami wykonanymi z plastiku.

Jednorazowe opakowania obiadowe mogą być ekologiczne

Wielu właścicieli restauracji obawia się ekologicznych artykułów jednorazowego użytku, ponieważ postrzegają je jako słabe, przemakalne i niskiej jakości, ale wiele nowych rodzajów produktów opakowaniowych przyjaznych dla środowiska jest tak samo trwałych, jak ich plastikowe odpowiedniki wytwarzane na bazie ropy naftowej. Ponadto wiele krajów rozważa obecnie wprowadzenie zakazu stosowania plastikowych słomek i innych materiałów jednorazowych, więc jest to doskonały moment, aby twoja firma przestawiła się na ekologiczne alternatywy. Dlaczego warto zacząć używać pojemników jednorazowych z biotworzyw

Plastik PLA, drewno i papierowe słomki oraz opakowania obiadowe to świetne zamienniki dla tradycyjnych opakowań jednorazowych plastikowych.

Niektóre kraje zakazały również używania plastikowych toreb, więc powinieneś rozważyć również przejście na torby ekologiczne, na przykład papierowe.

Używaj metalowych sztućców, opakowań na wynos i naczyń stołowych z bardziej ekologicznych materiałów, jak bioplastiki, drewno i papier zamiast jednorazowych produktów z plastiku. Plastikowe produkty, takie jak plastikowe torby, woreczki, słomki czy opakowania na żywność mogą się rozkładać od kilkunastu do nawet tysiąca lat, a to przy założeniu, że trafiają na wysypisko śmieci, zamiast trafiać do wody, takiej jak strumienie, rzeki czy ocean, albo unosić się w okolicy. Warto zatem rozważyć użycie opakowań obiadowych z materiałów bardziej przyjaznych dla środowiska, które rozkładają się w krótkim czasie i nie zalegają przez setki lat na wysypiskach.

Wiele firm gastronomicznych wybiera obecnie opakowania obiadowe z materiałów alternatywnych dla szkodliwego plastiku. Klienci z pewnością chętniej dokonują zakupów towarów i usług u firm, które dbają o nasze środowisko naturalne i nie przyczyniają się do jego zaśmiecania.